miercuri, 5 februarie 2020

Telefon cu ecran 18:9 sau 16:9?

 Ecranul reprezinta una dintre cele mai importante elemente din componenta unui telefon mobil. Acestea au evoluat atat de mult incat se pot compara cu display-urile pe care le vedem la televizoare, monitoare etc.
 Acum sa revenim la intrebarea din titlu. In cazul in care acele cifre par ciudate, explicatia este una chiar foarte simpla: formatul 18:9 reprezinta un ecran mai alungit dar mai ingust, iar formatul binecunoscut 16:9 este cel lat dar mai putin inalt. Formatul 16:9 il folosim pe majoritatea ecranelor pe care le privim: televizoare, tablete, monitoare sau chiar la cinema. Inca este un format extrem de actual iar majoritatea continutului pe care-l fac creatorii il aleg pe acesta.
 In cazul telefoanelor mobile, formatul 16:9 a inceput sa dispara aproape de tot. Numai pe modelele mai vechi mai regasim aceasta optiune. Ecranele 18:9 au inceput sa apara atunci cand producatorii si-au dorit sa includa ecrane mai mari dar in aceeasi carcasa. Astfel, au preferat sa lungeasca ecranele si sa le ingusteze. Acest lucru aduce anumite beneficii precum folosirea telefonului mai usor cu o singura mana, experienta de vizionare devine mai placuta si incape mai mult ecran intr-un corp mai compact. Dezavantajele formatului 18:9 nu sunt foarte multe, cel mai important dintre ele fiind faptul ca majoritatea creatorilor de continut inca folosesc formatul 16:9. Atunci cand aveti un telefon cu ecran 18:9 si vizualizati continut pe Youtube, Netflix etc o sa observati ca trebuie sa faceti gestul "pinch to zoom" pentur umplerea marginilor negre. Ei bine, acel lucru se intampla pentru ca aveti de-a face cu un continut in format 16:9 care nu se potriveste cu ecranul 18:9.
 Cel mai probabil ati observat deja ca anumite parti din videoclipuri sunt taiate cand faceti gestul pe care l-am mentionat mai sus. Nu pot sa spun ca incurca foarte tare, dar se pierde totusi ceva continut. In ultima perioada am vazut ca tot mai multe persoane incep sa faca videoclipuri si in format 18:9, lucru care ar trebui sa se intample in mod normal. In cazul in care nu stiati, majoritatea utilizatorilor platformei YouTube urmaresc videoclipurile de pe telefon si consider imperios necesara trecerea la formatul 18:9, mai ales in contextul in care telefoanele moderne nu mai au ecrane 16:9.
 In concluzie, raspunsul la intrebarea din titlu tine de preferintele dumenavoastra. Din punctul meu de vedere, ecranele 18:9 sunt mai frumoase, va ofera o experienta de vizionare mai buna si va garantez ca in scurt timp n-o sa mai fim nevoiti sa facem acel "pinch to zoom" care taie din videoclipurile pe care le urmarim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce trebuie să știți despre încălzirea prin pardoseală

Explorarea noastră a încălzirii electrice prin pardoseală și a funcționalității sale interioare continuă și astăzi. De asemenea, vă vom ofer...